Efecto del extracto de Cinnamomum zeylanicum Blume sobre la glicemia en ratones cepa Balb/C con diabetes experimental
Related Resource(s)
https://rpmi.pe/index.php/rpmi/article/view/17Date
2022-06-30Author(s)
Aranda-Ventura, José
Núñez-Tuesta, Lener
González-Aspajo, German
Villacrés-Vallejo, Jorge
Metadata
Show full item recordAlternate title
Effect of Cinnamomum zeylanicum Blume extract on glycemia in Balb/C mice with experimental diabetes
Abstract
Introducción: El aumento de la prevalencia de diabetes mellitus implica un desafío importante
para la salud pública e impulsa la búsqueda de nuevas estrategias terapéuticas en la medicina
tradicional. Objetivo: Determinar el efecto del Cinnamomum zeylanicum Blume cultivado en
Perú sobre la glicemia en ratones con diabetes experimental. Materiales y métodos: Estudio
experimental, preclínico, analítico, prospectivo. Se formaron 7 grupos experimentales 1)
Diabetes experimental (DE) + acarbosa 100 mg/kg; 2) sin DE + placebo (agua destilada 10
ml/kg); 3) DE + placebo; 4) DE + Cinnamomun zeylanicum 150 mg/kg; 5) DE + Cinnamomun
zeylanicum 200 mg/kg; 6) DE + Cinnamomun zeylanicum 250 mg/kg; 7) DE + Cinnamomun
zeylanicum 300 mg/kg. Se realizó la prueba de ANOVA y la prueba de comparaciones
múltiples post-hoc de Tukey para determinar las diferencias entre los grupos. Se consideró un
valor de p<0,05 estadísticamente significativo. Resultados: El día 11, el ANOVA fue p<0,05,
en el grupo que recibió Cinnamomun zeylanicum a 250 y 300 mg/kg y el grupo que recibió
acarbosa, disminuyeron sus glicemias significativamente (p<0,05) con respecto al grupo
placebo. En el grupo con Cinnamomun zeylanicum 300 mg/kg, la glicemia disminuyó en un
26,27% comparado a su basal hiperglicémico. Conclusión: El extracto acuoso de Cinnamomun
zeylanicum procedente de Perú, a la dosis de 300 mg/kg, tiene efecto hipoglicemiante en un
modelo de diabetes experimental, con un efecto dosis dependiente. Introduction: The increase in the prevalence of diabetes mellitus implies an important
challenge for public health and drives the search for new therapeutic strategies in traditional
medicine. Objective: To determine the effect of Cinnamomum zeylanicum Blume cultivated
in Peru on glycemia in mice with experimental diabetes. Methods: Experimental, preclinical,
analytical, prospective study. 7 experimental groups were formed 1) Experimental diabetes (DE)
+ acarbose 100 mg/kg; 2) without DE + placebo (distilled water 10 ml/kg); 3) SD + placebo; 4)
DE + Cinnamomun zeylanicum 150 mg/kg; 5) DE + Cinnamomun zeylanicum 200 mg/kg; 6)
DE + Cinnamomun zeylanicum 250 mg/kg; 7) DE + Cinnamomun zeylanicum 300 mg/kg. The
ANOVA test and Tukey’s post-hoc multiple comparisons test were performed to determine the
differences between the groups. A value of p<0.05 was considered statistically significant. Results:
On day 11, the ANOVA was p<0.05, in the group that received Cinnamomun zeylanicum at 250
and 300 mg/kg and the group that received acarbose, their glycemias decreased significantly
(p<0.05) with respect to the placebo group. In the group with Cinnamomun zeylanicum 300
mg/kg, glycemia decreased by 26.27% compared to their hyperglycemic baseline. Conclusion:
The aqueous extract of Cinnamomun zeylanicum from Peru, at a dose of 300 mg/kg, has a
hypoglycemic effect in an experimental diabetes model, with a dose-dependent effect.